Vad sysslar Värmlandspolisen med?

svenskpolis

Sexövergreppen på svenska sommarfestivaler har uppmärksammats åtskilliga gånger i media i år. Lika självklart som att det är omöjligt för arrangörerna att kontrollera vad alla festivalbesökare gör varje minut på dygnet, lika självklart borde det vara att polisen agerar professionellt och konsekvent när det gäller att hantera dessa svåra ärenden. Därför ställer jag mig nu frågan vad Värmlandspolisen sysslar med?

Den 30 juni till den 2 juli ägde den anrika festivalen Putte i Parken rum i Mariebergsskogen i värmländska Karlstad. Flera flickor blev under konserterna utsatte för ofredanden från grupper av tonårspojkar. Övergreppen anmäldes som sig bör till polisen.

Följande morgon publicerade Värmlandspolisen följande text på sin hemsida:

”Det råder ingen tvekan om vilka som tar sig dessa friheter. Gäng med sju till åtta killar, tillhörande gruppen ensamkommande barn”.

Det visade sig i efterhand råda en hel del tvekan då endast två av sju misstänkta pojkar kunde identifieras som ensamkommande flyktingbarn. Det råder emellertid ingen som helst tvekan om att Värmlandspolisen agerat inte bara extremt oprofessionellt utan formuleringen i sig andas främlingsfientlighet och rasism på en nivå som sällan skådats inom svenska myndigheter under 2000-talet.

Det gör mig riktigt förbannad att sådana personer tillåts arbeta inom den offentliga verksamheten, inte minst inom den statliga förvaltningen. Det gör mig än mer förbannad att den ställföreträdande lokalpolischefen i Karlstad, Urban Bengtsson, bagatelliserar det inträffade utan att ta problemet på allvar när han uttalar sig i Sveriges Radio:

”Det är en olycklig formulering kan jag tycka. Det finns anledning att se över vilka rutiner vi har när vi kommunicerar och ger ut information om vad som hänt.”

Om poliser ska kunna få den högre lön de flesta trots allt förtjänar så måste man göra slut med det förflutna, bryta upp den blinda lojaliteten kollegor emellan och rensa ut rötäggen inom poliskåren. Först då kan man återigen börja bygga upp förtroendet för den myndigheten som ska skydda oss alla mot alla typer av övergrepp och brott.

Polisen i Värmland har sedan dess, också det helt riktigt, anmälts till Justitiekanslern. Kanske borde de bjuda in professor Jerzy Sanecki så de lär sig hur man beter sig som företrädare för rättsväsendet. Den extremt fega kommentaren från Sverigedemokraternas nya idol, inrikesminister Anders Ygeman (S) gör inte saken bättre.

Det här inlägget postades i Brott & straff, Sociala frågor och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *