Överdrivna svenska reaktioner på Reinfeldts uttalande

Ekonomiska experter i Finanspolitiska rådet riktade nyligen skarp kritik mot regeringens beslut att sänka krogmomsen, något som snarare är att betrakta som ett branschstöd vilket dessutom inte har genererat särskilt många nya jobb. Regeringen försvarar naturligtvis sin ställning i frågan och Reinfeldt lyckades i samband med detta försvar säga att ”det är inte korrekt att beskriva Sverige som i ett läge med massarbetslöshet. Om man tittar på etniska svenskar mitt i livet så har vi mycket låg arbetslöshet.”.

Detta uttalande har lett till starka reaktioner på nätet och i media. Det handlar dock inte särskilt ofta om rationell kritik och faktabaserad diskussion om sakfrågan, vilket lyckligtvis Stefan Löfvén ägnar sig åt. Nej, istället har man hakat upp sig på att han använde sig utav uttrycket ”etniska svenskar”. Rädslan för partier som Sverigedemokraterna har blivit så extrem hos den svenska befolkningen att detta uttryck nästan betraktas som rasism i sig. Finns inte etniska svenskar? Naturligtvis finns de, precis som det finns etniska kineser, japaner och aboriginier (vilka dock i sig skiljer sig mer åt sinsemellan än många andra betydligt mer geografiskt skilda grupper). Att uttrycket skulle vara ”knäppt i alla sammanhang” vilket Maria Wetterstrand påstår är absurt och tyder väl snarare på bristande kunskap och visar på den desperata ångest alla politiker och andra offentliga personer känner för att säga något som kan tolkas som olämpligt av vissa grupper i samhället.

Vi kan inte låta ytterligheter som Sverigedemokraterna lägga beslag på ord och uttryck så att vi inte längre kan använda dessa i svenska språket. Då har vi förlorat kampen mot intoleransens flaggskepp. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet spelar Sverigedemokraterna i händerna gång på gång, något de inte verkar inse själva. Även Alliansens företrädare har låtit sig ledas in på olämpligt territorium vid några tillfällen.

Kritikerna hävdar att Reinfeldt genom att uttrycka sig på detta vis delar upp befolkningen i ”vi och dom”. Varför skulle han inte göra det? Om det finns stora skillnader mellan olika grupper i samhället, oavsett om det sedan handlar om kön, ålder eller varifrån man kommer så måste naturligtvis också politiken anpassas till denna verklighet. Blundar man för sådana fakta så sköter man inte sitt jobb helt enkelt. Moderaterna och Alliansen har varit minst lika ovilliga att samarbeta med Sverigedemokraterna som oppositionen så alla dessa insinuationer som nu görs på nätet är inget annat än barnsliga påhopp.

Reinfeldts uttalande var måhända något ogenomtänkt med tanke på att man redan på förhand tämligen enkelt kunde förutse dessa typiskt svenska reaktioner (hur man uttrycker sig är tyvärr mer intressant för en del än vad man menar) men det var förmodligen ett ganska spontant uttalande. Möjligtvis var tanken att visa för partiets viktigaste målgrupper att deras jobb fortfarande finns kvar och att arbetslösheten framför allt finns hos oppositionens anhängare. Möjligen är han påverkad av allt som hänt i privatlivet den senaste tiden, vem skulle inte vara det? Att han drar sig undan i det här läget är en ganska naturlig och fullt mänsklig reaktion. Hur som helst var det ett olyckligt uttalande men att försöka läsa in alla möjliga märkliga tolkningar i detta är lågt, riktigt lågt. Det är lyckligtvis mest Aftonbladet och dess läsare som diskuterar på denna undervattensnivå.

Uppdatering 2012-05-20: Fredrik Reinfeldt har nu valt att kommentera uttalandet i SVT.

Det här inlägget postades i Demokrati och mänskliga rättigheter, Inrikespolitik, Sociala frågor och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Överdrivna svenska reaktioner på Reinfeldts uttalande

 1. FaF skriver:

  Jag tycker att FR gör helt rätt. Ge inte s/v/mp några gratispoäng. Jag tror helt enkelt att FR har tröttnat på att felaktigt få höra att vi i Sverige har massarbetslöshet. Sysselsättningsgraden bland ”etniska svenskar” är väldigt hög i Sverige. Likaså bland personer som invandrat från andra västeuropeiska länder. Däremot så att sysselsättningsgraden bland invandrare från arabländer och afrika fruktansvärt låg.

 2. Johnny Höger skriver:

  FR säger bara sanningen, etniska svenskar mitt i livet har låg arbetslöshet och ungdomar och invandrare hög arbetslöshet. Det är fakta. De människor som reagerar på orden ”etniska svenskar” är bara hysteriska vänsterextremister som tror att de orden är samma sak som nazism-fascism-rasism-islamofobi eftersom de är rubbade.

 3. micael jonasson skriver:

  Jag tycker att det mest fantastiska i Sverige är att vi sedan tidigare inte har någon kultur och numera inte existerar.
  Alla andra folkslag är etniska och har en kultur som måste bevaras när de kommer till Sverige.
  ”Varför bör de vara stolta för sitt etniska ursprung och bevara sin kultur då”? undrar vän av ordning.
  Uppenbarligen för att de kommer till ett land som saknar bägge delar

  • Så är det ju de facto inte. Det finns få länder som har så pass välfungerande kultur- och historiebevarande myndighetsinstitutioner som Sverige.

  • Johnny Höger skriver:

   Logik har aldrig varit vänsterns starka sida. När statsministern säger att etniska svenskar är barbarer så är vänstern tyst, men när han säger att etniska svenskar arbetar då blir det ramaskri bland vänstern.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *