Oprofessionella poliser i Skåne

Idag avslöjade DN att drygt 4000 svenska romer har registrerats av Skånepolisen. Bland dessa finns också åtskilliga barn. Myndigheten har givit olika förklaringar till registret under dagen, bland annat har man skyllt det hela på en enskild polisman, något som verkar tämligen osannolikt med tanke på att uppgifterna uppenbarligen har samlats in under en längre period och filen har varit tillgänglig för betydligt fler poliser, även utanför länets gränser.

Det har kommit skarp kritik från såväl rikspolischefen som flera svenska ministrar under förmiddagen och det med all rätta eftersom det är en självklar lagöverträdelse då registrering av personer utifrån etnicitet är olagligt i Sverige. Det som är extra allvarligt i sammanhanget är att Skånepolisen trots detta försvarar sin kartläggning av de romska familjerna. De verkar anse sig ha rätt att ställa sig över lagen i det här fallet vilket är synnerligen allvarligt och tyder på en mycket märklig inställning till yrket och myndighetsutövandet i hela Skåne.

Att det här sker i just Skåne är tyvärr ingen överraskning. Det är i Skåne främlingsfientligheten och Sverigedemokraterna är som störst och det finns sedan lång tid tillbaka en misstro mot staten och en vilja att stå på egna ben. Detta yttrar sig tyvärr på olika vis än idag. Kanske dags att ge Skåne tillbaka till danskarna så man blir av med eländet? 🙂 Skämt åsido, det här är extremt oprofessionellt av Skånepolisen. De som haft kännedom om registret måste ha känt till att det var tveksamt som bäst och då gör man naturligtvis så att man ber exempelvis en kompetent jurist eller Datainspektionen om en bedömning. I det här fallet verkar det istället som att man vetat om att registret är olagligt och att man därför inte har brytt sig om att avslöja detta för någon. Det handlar således om ett tydligt och medvetet lagbrott.

Att det förekommer alltför utbredd rasism inom den svenska polisen känner nog de flesta tyvärr till vid det här laget. Ett stort problem i de här sammanhangen är att det finns en blind lojalitet och kåranda som försvårar förändring och utredning av de problem polisen lider utav och det gör i sin tur att förtroende för såväl polisen som myndigheter och staten minskar. ”Bengt Svensson kan va hur förbannad han vill. Vad sägs om att ta tag i den strukturella rasismen inom ‪#polisen en gång för alla?”, skriver polisen och den socialdemokratiske fritidspolitikern Irmeli Krans på Twitter idag.

Uppdatering 2013-10-01
Det framgår nu att även Migrationsverket synes ha använt sig av det upprättade registret (och möjligen andra register hos polisen?). Här finns bara två alternativ. Antingen så har alla dessa inblandade personer hos myndigheterna accepterat ett olagligt register som upprättats på etnisk grund, och bör därmed sparkas omedelbart, eller så saknar de kunskap om gällande lag. Inte ens länskriminalens chef Stefan Sintéus säger sig veta om registret är lagligt eller inte. Det förefaller som att det behövs omfattande utbildning inom alla svenska myndigheter. När man är osäker måste man fråga innan man upprättar ett register.

Det här inlägget postades i Brott & straff, Demokrati och mänskliga rättigheter, Sociala frågor och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *