Närproducerad mat är allt som betyder något?

Det var en märklig rubrik kanske ni tycker? Bakgrunden till den är att från alla håll och kanter så talas det just nu väldigt mycket om närproducerad mat. Politiker vill ha det, konsumenter vill ha det och skolor och kommuner vill ha det. Detta har jag i sig inga invändningar emot, det är naturligtvis nödvändigt om vi ska kunna bevara vår levande landsbygd och det är bra för miljön men varför ska vi stanna där?

Varför ska vi bara köpa närproducerad mat? Varför ska vi låta läkemedelsbolagen tillverka mediciner i låglöneländer där de kan ignorera miljölagar och hälla ut antibiotika direkt i vattendragen? Varför ska vi låta H&M och andra klädjättar tillverka billiga kläder i 1800-talsfabriker i Bangladesh och Kambodja där de anställda inte kan leva på sina löner och där arbetsmiljön är under all kritik? Varför ska vi låta Apple driva lågavlönade arbetare vid sydkinesiska jättefabriker till självmord? Sedan låter vi alla dessa miljoner och åter miljoner exemplar transporteras tusentals mil över hela jordklotet, allt för att få så billiga produkter som möjligt. Naturligtvis är det lätt att förbättra miljön i Sverige genom att stänga ner alla fabriker och flytta dessa till andra länder men är det så vill att samhället ska fungera?

Var det så här vi ville att det globala samhället skulle se ut? Vi stoltserar i Sverige med att vi har en bra lagstiftning när det gäller arbetsförhållanden och miljövård medan vi ägnar mycket tid åt att peka finger åt andra länder som ”inte sköter sig”. Det är naturligtvis lätt att göra på det viset när vi exporterar alla sådana problem till andra länder på andra sidan jordklotet. Vad ska de göra? Ska de införa samma hårda lagstiftning och se alla jobb flyttas till grannländerna för att sedan gå tillbaka till extrem fattigdom? Vi har valt att leva i en global värld men vi tar inget globalt ansvar vilket är en nödvändighet för att det moderna samhället ska fungera. Det krävs ett globalt samarbete, gemensamma regler och lagar och att rikare länder till en början tar ett betydligt större ansvar för de problem de orsakar i fattigare delar av världen.

Här i västvärlden ligger ansvaret dels på politikerna och dels på konsumenterna. Företagen kan vi inte ställa andra kav på än att de följer gällande lagstiftning och konsumenternas beteende. Från politisk sida är det enkelt. Vi kan inte ha en gammalmodig protektionistisk politik men vi kan förbjuda import och försäljning av produkter som inte producerats enligt gällande lagstiftning i Sverige. På så vis får vi också en rättvis konkurrens på köpet. För konsumenten är det också relativt enkelt. Börja handla mer närproducerat och fair trade. Ställ obekväma frågor till företagen och handlarna om produkternas ursprung och förhållanden. Ställ krav på era politiska företrädare. Att skjuta över ansvaret på andra är grundproblemet.

Det här inlägget postades i Demokrati och mänskliga rättigheter, Inrikespolitik, Klimat och miljö, Näringslivet och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *