Läsvärd artikel om Telia och affärer i dikaturer

Pär Gustafsson vid Centrum för Rysslandsstudier på Uppsala universitet skriver idag en mycket insiktsfull artikel på SvD.se som påpekar precis samma saker som jag själv tagit upp ett flertal gånger i samband med den hårda kritik som framkommit mot Telias agerande i forna Sovjetrepubliker, framför allt Uzbekistan. Det är ofta i princip omöjligt för ett företag att agera enligt svenska lagar och regler när de vill etablera sig i diktaturer. Inte ens ett stort företag som Ikea kommer undan byråkraternas godtycklighet i Ryssland. Det är våra ledande politikers ansvar att arbeta för demokrati och rättssäkerhet i hela världen. Företagen är tämligen maktlösa, oavsett hur stora de är. Små företag får ingen uppmärksamhet i media oavsett om de lyckas eller misslyckas. Telia lyckades bra i Uzbekistan, det fick Lars Nyberg och styrelsen betala ett högt pris för. Förhoppningsvis får de ändå en väl tilltagen belöning för sitt arbete. Ibland tvingas företag offra personer i ledningen trots att man egentligen inte vill, precis som ett politiskt parti. Undrar hur media kommer att reagera på de affärer svenska företag gör i Burma inom en snar framtid?

Naturligtvis ska man aldrig acceptera en diktatur och man kan alltid diskutera huruvida det är rätt att göra affärer i vissa länder men man kan aldrig kritisera ett företag för att de försöker tjäna pengar så länge de inte skadar andra människor eller miljön i sin framfart. När allt fler företag från välutvecklade demokratier etablerar sig i en diktatur så tenderar landet att bli en del av världen på ett helt annat sätt och steg för steg kommer de så småningom tvingas anpassa sig till de spelregler som gäller i övriga delar av världen. I förlängningen tror och hoppas jag att Telias affärer i Uzbekistan är något positivt för den demokratiska utvecklingen.

Läs mer här

Det här inlägget postades i Demokrati och mänskliga rättigheter, Näringslivet och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Läsvärd artikel om Telia och affärer i dikaturer

  1. Pingback: Uzbekistan i Sverige | Mina Betraktelser

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *