Lägg ner Svenska Akademien

Svenska Akademien är en av de mest anrika institutionerna i vårt land. Jag har principiellt den åsikten att vi bör bevara viktiga delar av kulturhistorian oavsett om det gäller Sverige, Afghanistan eller Zambia men förlegade och omoderna institutioner måste ändå läggas ner innan det går för långt vilket det gjort i fallen med Svenska Akademien och de gamla internatskolorna. En gång i tiden fyllde dessa akademier en relevant funktion – vi har till exempel rättstavningen att tacka för (innan den kom till på 1800-talet kunde folk stava ord lite hur som helst) – men idag är de inte mer än en förlegad rest av det gamla Sverige som vi absolut inte vill gå tillbaka till. Alla deras rimliga arbetsuppgifter kan hanteras på ett lämpligare vis idag.

Det blir allt tydligare att detta är en institution som inte hör hemma i ett civiliserat och demokratiskt samhälle. Akademiledamoten Göran Malmqvist (även ledamot i den lika förlegade Kungliga Vetenskapsakademien kan tilläggas) har gett sig in i ett praktgräl med den kinesiska poeten Li Li angående deras översättningar av Tomas Tranströmers böcker vilket inte bara är respektlöst mot Tranströmer själv utan dessutom skämmer de ut båda sig själva och Svenska Akademien. ”Han är en ond människa. Jag ska förgöra honom, som man krossar en lus med tumnageln”, ska Malmqvist ha skrivit i en privat mailkonversation. Nu är Malmqvist visserligen 88 år gammal idag så det är fullt möjligt att åldern spelar in.

Vad värre är att Malmqvist inte alls är ensam. Han får stöd av ytterligare en ledamot i Svenska Akademien – den tio år yngre tidigare chefredaktören för Dagens Nyheter Per Wästberg – vilken svarade honom med orden ”Krossa honom du – med min välsignelse!”.

Detta förakt för andra människor är något som genomsyrar hela Svenska Akademien. Den tidigare ständige sekreteraren Horace Engdahl har åtskilliga gånger visat prov på detta. Han föraktar det mesta som är modernt och folkligt, det som inte är den ”finkultur” han ständigt hyllar som den enda kulturen med ett eget existensberättigande. Han har exempelvis beskrivit bloggar som ”ett skrivandets återfall i adolescensen” vilket väl snarare tyder på en extrem okunskap och som i sin tur torde innebära att han föraktar även sig själv och sina akademikollegor?

”Allt som håller Ranelid borta från skrivandet välkomnas” skrev professorn Peter Englund på Svenska Akademiens blogg när Björn Ranelid skulle delta i Let’s Dance – ett av Sveriges mest populära TV-program. Det mesta som är populärt föraktar dessa individer oavsett om det gäller kriminalromaner, fotboll eller lättsam TV-underhållning. Gör man något som människor ogillar så gör man tvärtom något bra och en insats för den svenska kulturen anser tydligen herrarna Peter Englund och Horace Engdahl? Det är tragiskt att sådana här åsikter än idag frodas hos de som själva anser sig vara kultureliten. Naturligtvis kan man vara intresserad av såväl Champions League som opera utan att bete sig som dessa människor. Det för snarare tankarna tillbaka till nationalromantikens tid vilken blev upptakten till nazisterna och världskrigen.

Nej, Svenska Akademien har inget i Sverige år 2012 att göra.

Det här inlägget postades i Historia, Inrikespolitik, Kultur och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *