Fotboja och besöksförbud för unga våldsmän

Stolar sönderslagna av fotbollshuliganer på rysk stadion 2008.

Vi möts med jämna mellanrum av rapporter i nyheterna om unga män (i undantagsfall även kvinnor för de som inte kan tänka själva och kräver att man är millimeterkorrekt i varje text på nätet) som begår helt meningslösa och oprovocerade våldsbrott av olika slag. Det handlar om allt från fotbollshuliganer som slåss på stan före och efter matcher till sexuella ofredanden i publikhav på större konserter. Det finns en lösning som väsentligt skulle förbättra situationen som jag inte riktigt förstår varför man inte redan använt sig av.

Lösningen heter elektronisk fotboja kombinerat med besöksförbud. Man kommer därmed att slippa en stor del av de kostnader som idag ligger på polis, ordningsvakter och försäkringsbolag (= du och jag). Alla dessa våldsamma unga män har genom sitt agerande diskvalificerat sig från att vistas i större folksamlingar. De bör då rimligtvis förbjudas från att vistas utanför ett givet område under vissa tider på dygnet om det inte finns särskilda skäl till dess att de kan visa att de klarar av att umgås med andra människor under ordnade förhållanden. Blir en person aggressiv när han dricker alkohol? Förbjud då personen att dricka alkohol annat än i sin egen bostad.

Vi har tekniken idag men tyvärr så är de flesta personer inom den kommunala, regionala och statliga förvaltningen inkompetenta när det gäller att använda densamma. Detta gör i sin tur att tekniska systemförändringar tar mycket lång tid att få på plats, den offentliga upphandlingen fungerar dåligt och såväl prislapp som kvalitet blir relativt slumpmässig. Om man tar sig i kragen så kan man dock förhindra lidande för många framtida oskyldiga brottsoffer och spara pengar för såväl privatpersoner som företag.

Låt oss använda den moderna tekniken till att åstadkomma positiva förändringar.

Det här inlägget postades i Brott & straff och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *