Expressen hänger ut Sofia Arkelsten

När arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin avgick tidigare i år var Aftonbladet på honom som en blodigel och nu är det dags för den andra av media-Sveriges två mest framstående skamfläckar att sätta sina hänsynslösa tänder i ett nytt offer. Jag måste först och främst klargöra att jag inte tänker ta ställning till huruvida Littorin eller Sofia Arkelsten gjort sig skyldiga till några brott då det inte är varken min, Aftonbladets eller Expressens uppgift och vi har heller inte tillgång till fullgott material för att göra en sådan bedömning på egen hand.

Bakgrunden känner förmodligen de flesta av er redan till sedan tidigare men kortfattat så handlar det om en studieresa som oljebolaget Shell bjöd Moderaternas nyblivna partisekreterare Sofia Arkelsten på för ett par år sedan. Detta är just nu under utredning. Hon själv säger att det inte handlar om någon muta utan att det föll inom ramen för hennes ämbete som riksdagsman.

Själva mutbrottsfrågan är inte särskilt intressant i mina ögon då det inte direkt är första gången något liknande hänt och det lär visa sig inom en snar framtid hur det ligger till med detta fall. Det intressanta här är de fotografier som tidningen Expressen nyligen publicerade. Man har smygfotat Sofia Arkelsten på Moderaternas partikansli där hon gråtande tröstades av en kollega framför en datorskärm. Vad är poängen med detta? Man vill visa en annan bild av Moderaterna än den självsäkerhet och styrka som visats upp inför kameror under de senaste dagarna påstår chefredaktör Thomas Mattsson. Skitsnack säger jag.

Jag är inte moderat men den hänsynslösa behandling av människor som Thomas Mattsson och Aftonbladets Lena Mellin försvarar och står upp för i år är fullkomligt oacceptabel. De jagar desperat löpsedlar och bryr sig inte det minsta om vilka de trampar på under resans gång. Är detta modern journalistik där det enda man är intresserad av är att sälja sin produkt? De senaste tio åren har den svenska journalistiken utvecklats i en tragisk riktning där man inte tar den minsta hänsyn till individer och struntar fullkomligt i om man är en positiv kraft i samhällsutvecklingen eller inte.

Thomas Mattsson försvarade i kvällens Aktuellt tidningens publicering av bilderna genom att hänvisa till att bilderna tagits då hon befann sig på arbetsplatsen och inte i hemmet. På det viset menar han att man visst respekterar hennes privatliv. Undrar om han själv ens tror på det han säger? Han tror i så fall på fullt allvar att alla människor har två skilda personligheter – en på arbetet och en i hemmet – och att dessa aldrig kommer i kontakt med varandra. Vidare tycker han uppenbarligen att de personer som arbetar mycket och har en offentlig roll inte är värda något som helst privatliv förrän de kommer hem sent på kvällen.

Det är en oacceptabel och avskyvärd inställning till journalistik som Thomas Mattsson och Lena Mellin visar prov på och jag hoppas att de flesta inte tycker detta är något vi bör syssla med i vårt land. Bojkotta dessa skamfläckar på mediakartan och välj istället de som verkligen bryr sig om människor och en positiv och varm samhällsutveckling.

Läs Sofia Arkelstens blogg

Det här inlägget postades i Inrikespolitik, Journalistik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *