EU och Sverige är ett hot mot världsfreden

När den europeiska gemenskapen utformades så var det i skuggan av två förödande världskrig där många miljoner människor fick offra sina liv och ytterligare ett antal miljoner människor fick såväl fysiska som psykiska men av dessa skamfläckar i mänsklighetens moderna historia. EU har betytt väldigt mycket för Europa och dess positiva effekter har vida överstigit de negativa oavsett vad oseriösa skeptiker anser men som med alla andra stora organisationer så finns det allvarliga problem och brister som måste rättas till allteftersom.

Som alla känner till så förekommer idag oroligheter på flera håll i EU:s närområde. I de huvudsakligen rysktalande delarna Ukraina är situationen instabil under påverkan från Ryssland, delar av Kaukasus är mer eller mindre laglöst område och även i Europa finns starka separatistiska krafter i exempelvis Baskien, norra Italien och Transnistrien. Vi har dessutom inbördeskriget i Syrien som fortfarande inte har en lösning i sikte. Samtidigt så har högerextrema och främlingsfientliga partier tagit plats i många av Europas parlament, däribland Sverigedemokraterna i Sverige. Det är ett läge som är farligt likt det som föregått stora krig även om världen på många sätt ser helt annorlunda ut idag.

Vad kan vi då själva göra åt den här situationen? Att inte rösta på populistiska högerpartier är en bra början för att få ett mindre polariserat och ett mer stabilt politiskt läge. Vi måste inkludera snarare än exkludera och detta gäller på alla plan, från kommunnivå till global nivå oavsett ålder, kön, sexuell läggning, etnicitet osv. När EU (och andra sammanslutningar) drabbas av interna problem av olika slag så tenderar man att tillfälligt ignorera övriga delar av världen. Det är problematiskt att dela upp världen i block precis som det varit i Europa tidigare. Europa har EU. Afrika och Asien har sina egna organisationer och det spansktalande Latinamerika sin. Visserligen finns FN men det håller inte samman nationer på samma vis utan det är en spretig organisation utan särskilt många bindande punkter och det blir ofta mer av att många länder enas emot ett eller ett fåtal andra. Vi måste långsiktigt sträva mot en global sammanslutning enligt EU-modellen. Även om målet ligger långt borta fortfarande så måste vi arbeta mot detta gemensamma mål och de regionala organisationer bör tillsammans komma överens om en sådan plan på sikt.

Idag skriver DN om hur Bulgarien sätter upp en mur mot den turkiska gränsen för att stoppa alla syriska flyktingar som försöker söka asyl i landet. Detta görs bland annat med hjälp av ett oacceptabelt staket försett med vassa spetsar och modern teknik från svenska Ericsson. Detta är ett tydligt tecken på att EU:s gemensamma invandringspolitik inte alls fungerar som den ska. Man måste sätta hårdare juridiskt bindande krav på medlemsländernas asylkvoter vilka bör anpassas efter faktorer som ekonomiskt välstånd och befolkningstäthet. EU bör fatta sådana beslut baserat på ett vetenskapligt underlag som avgör ländernas förmåga att ta emot flyktingar. Det är oacceptabelt att vissa länder knappt tar emot några flyktingar alls. Vad skulle schweizarna tycka om Europa stängde gränsen mot landet ifall de invaderades av Österrike? Visst, en extremt osannolik situation idag men krig kan uppstå precis var som helst i framtiden. Vi måste lösa problem gemensamt, inte stänga människor ute. EU måste också vara betydligt mer stöttande (och krävande) när det gäller de länder som flyktingar kommer till först, t.ex. Malta och Bulgarien. Det känns idag som att vissa större länder inom EU försöker skjuta allt ansvar ifrån sig.

Idag presenterade också Allians-regeringen sin plan för att rusta upp det svenska försvaret som en direkt reaktion på Rysslands agerande i Ukraina vilket gjorde det enkelt att samla poäng hos väljarna. Är detta då ett rationellt förslag? Nej, det är ett rent känslomässigt och impulsivt agerande, något som tyvärr är ofrånkomligt i politiken i en demokrati men icke desto mindre oansvarigt och oseriöst. Omotiverad och ogenomtänkt upprustning har en enda effekt nämligen att fler människor skadas och dör ifall det kommer till en väpnad konflikt. Vi säger gång på gång att vi lär av historien men det är bara sant till en viss grad. Nästa, nästnästa eller den tredje generationen har glömt sina lärdomar och när känslomässiga och orationella beslut görs så är de som bortblåsta. Bygger vi murar runt Europa så är det enkelt för länder som Ryssland eller Kina att vinna sympatier i Asien, Afrika och Latinamerika, i synnerhet i framtiden när klimatförändringens verkliga effekter syns och kampen om resurser blir mer desperat. En eskalerande konflikt kan lika gärna sluta med att EU och Europa isoleras. I dagens snabbklickande internetvärld blir också politiken alltmer kortsiktig vilket kan få förödande effekter i framtiden. De stora frågorna såsom resursplanering och miljön får begränsat utrymme trots att det är de som har störst betydelse på sikt.

Sverige har liksom många andra länder varit såväl angripare som försvarare i historiska krig. Förhoppningsvis hamnar vi aldrig där igen men skulle vi göra det så lämnar jag gladeligen landet om jag har möjlighet. Jag vägrar ställa upp på en onödig väpnad konflikt och det hoppas jag att alla andra ansvarstagande människor också gör oavsett vad Fredrik Reinfeldt, Stefan Löfvén eller någon annan säger till er. Det svenska försvaret ska vara modernt och väl fungerande men det måste även fortsatt vara inriktat på fredsbevarande internationella insatser och ingenting annat. Något annat vore direkt skadligt för Sverige som nation. Politikernas retorik och människors irrationella beteende är de mest allvarliga hoten mot freden i Europa och övriga delar av världen. Människor måste ges en möjlighet att fly från krig och misär oavsett om det är i Sverige eller i Syrien. Därför kan vi inte stänga våra gränser och EU måste ha en gemensam fungerande strategi tillsammans med övriga delar av världen när sådana situationer uppkommer. Vi måste lösa problem tillsammans och vi måste förebygga framtida problem på en global nivå betydligt mer effektivt än vi gör idag.

Nej till upprustning och konflikter, ja till gemenskap och globalt samarbete.

Det här inlägget postades i Demokrati och mänskliga rättigheter, Inrikespolitik, Utrikespolitik och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *