Blåklint mjölk – en dålig affär för dig och miljön

blaklint2

Nyligen lanserades en ny ekologisk mjölk i Östergötland under varumärket Blåklint. Tanken är inte att göra reklam för Folkpartiet utan att tjäna en slant på att människor på senare tid blivit mer benägna att betala lite extra för kvalitet och lokalproducerade produkter. Inget fel i det men det finns några problem med just denna produkt som förtjänar att uppmärksammas.

Blåklint och Hjordnära mejeri försöker nämligen lura konsumenterna i Östergötland. Mjölkkorna är visserligen ekologiska och östgötska (från två gårdar utanför Linköping och Mjölby) men mjölken körs sedan till Hjordnäras mejeri i västgötska Hjo och därefter hela vägen tillbaka för att placeras i ett antal östgötska livsmedelsbutiker. Detta faktum försöker man dölja så gott det går genom att bara skriva en kort notis med liten text på paketens baksida.

Som konsument finns det ingen som helst anledning att köpa Blåklints mjölk. Det finns redan helt igenom östgötsk ekologisk mjölk från andra företag som inte transporterats utanför länet och tillbaka och som dessutom är billigare.

Blåklint är helt enkelt en usel affärsidé. Det är en dålig affär för dig och det är en dålig affär för miljön.

Det här inlägget postades i Klimat och miljö, Mat och dryck och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Blåklint mjölk – en dålig affär för dig och miljön

 1. Julia skriver:

  Hej, blåklintsmjölk är ju ett betydligt bättre alternativ än mycket annat som fraktar mjölken många gånger längre. Fruktansvärt onyanserat inlägg från dig.

  Hälsningar Julia

  • Bättre sent än aldrig. Sommaren har, kanske lämpligt nog, fört mig sig en hel del annat utöver bloggandet. Bara för att något annat är ännu sämre så innebär det väl inte att något är bra? 🙂 Vilka är de sämre alternativen om du kan nämna något? Det finns exempelvis ett stort Arla-mejeri i Linköping och även andra mejerier på närmare avstånd.

   • Titti skriver:

    Jag skulle vilja veta vilka andra ekologiska Mjölkproducenter det finns i närheten. Har inte hittat några. Arlas ekomjölk produceras i Jönköping, Stockholm och Sundsvall så den östgötska mjölken får allt åka en bit hos arla med. Dessutom får mjölkbönderna garanterat bättre betalt hos blåklint än hos arla. Östgötamjölk finns ju med men den är inte eko och den produceras i Vimmerby.

    • Ekologisk mjölk behöver inte nödvändigtvis vara mer miljövänlig än icke-ekologisk, tyvärr är det inte så enkelt idag. Men visst är det bra om det både går att få närproducerat och ekologiskt. Det handlar naturligtvis helt och hållet om ekonomi. Detta behöver inte vara dåligt heller, när producenterna minimerar sina kostnader så brukar det också betyda minimerad energiåtgång och minimerade transporter. Ofta tjänar miljön på billig produktion även om det inte alltid är så enkelt ens det 🙂 Är du säker på att bönderna får så mycket bättre betalt hos Blåklint? De har hittills bara ett fåtal mjölkbönder med sig och såvida dessa inte är delägare i bolaget (vilket hade varit en smart väg att gå om man på sikt vill kunna konkurrera med Arla) så har de säkerligen högre omkostnader per liter mjölk än vad jättarna har.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *