Alexander Bard och humanister

Jag gav visserligen redan tidigare idag en känga åt Svenskt Näringsliv för deras mindre genomtänkta förslag om sänkt studiemedel för vissa humanistiska studier men jag kan ändå inte låta bli att skriva något ytterligare i ämnet. Anledningen är enkel – artisten och (ultra)liberale debattören Alexander Bards minst lika förvirrade replik i den intervju han gjort med Svenska Dagbladet.

Bard säger bland annat att Sveriges ingenjörer är duktiga men enkelspåriga. Skämtar han? Han själv visar sig i intervjun vara precis lika enkelspårig som motparten Svenskt Näringsliv, om inte mer.

”De kan inget om språk eller konst, det är väldigt destruktivt att ha sådana bonnläppar som frontfigurer för näringslivet”, säger han vidare. Detta är inget annat än en ren förolämpning mot svenska ingenjörer och den saknar dessutom förankring i verkligheten, liksom Bard själv för det mesta tyvärr gör. Flera av de tekniskt utbildade jag umgåtts med är bland de mest innovativa och kreativa människorna jag träffat på och flera har exempelvis sysslat med musik i olika former på fritiden.

Att kalla personer som inte besitter fullgod kunskap inom språk, konst och andra områden som vissa elitistiska ärkesvin anser vara ”fina vetenskaper” för ”bonnläppar” är inget annat än avskyvärt. Alexander Bard har en förmåga att se ner på de människor som inte har ”rätt kunskaper” vilket är en tragisk och elitistisk inställning som jag tror och hoppas inte särskilt många i vårt samhälle delar. Jag är själv intresserad av såväl musik, sport och teknik men jag skulle aldrig ens komma på tanken att se ner på och kritisera de som inte delar mina intressen på det vis som Alexander Bard gör.

Uttalanden som ”Humaniora kommer att vara i bräschen för den nya ekonomin.” och ”Sverige kan inte överleva på att sälja maskiner. Då har vi en väldigt kortsiktig överlevnadsmodell för svensk ekonomi.” visar tydligt att Bard inte har den minsta lilla aning om vad han talar om.

Det moderna näringslivet är oerhört brett idag men självklart kommer innovativa tekniska lösningar även i framtiden vara ett måste för att många av de andra branscherna ska kunna frodas och utvecklas, inte minst när det kommer till de enorma utmaningar vi har framför oss inom miljö- och energiområdet. Det kommer givetvis även finnas traditionella humanistiska arbeten såväl som helt nya yrken och utbildningar som inte finns idag. Redan nu har den klassiska tillverkningsindustrin minskat i betydelse för den svenska ekonomin så det känns inte riktigt som att Bard hängt med i utvecklingen. Som yrkeslivet ser ut idag så krävs dessutom ofta spetskunskaper inom relativt smala områden. Att rent generellt bredda utbildningar med oväsentligheter, vilket Bard antyder sig vilja, är rent ut sagt korkat. Vad är nästa förslag från Bard kan man undra? Ska konsthistoriker läsa 5 poäng mekanik och 5 poäng linjär algebra?

Både Svenskt Näringslivs rapport och Alexander Bards replik är exempel på de fördomar som finns hos vissa akademiker och i mångt och mycket kan deras tankegångar liknas vid Sverigedemokraternas. Den enda skillnaden är att de riktar sina fördomar åt olika håll.

Det här inlägget postades i Inrikespolitik, Skola och utbildning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *